Ignitia vinner Änglamarkspriset

by Hokan Lejdstrand - 06/09/2017 - 11:00

Sveriges största ekologiska varumärke – Änglamark –  en föregångare inom ekologisk och hållbar mat i Sverige, delar varje år ute Änglamarkspriset.

Änglamarkspriset syftar till att ge välförtjänt uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön.

Temat för årets Änglamarkspris är food tech. Smart teknik som möter mat. I år sökte Änglamark en person, företag eller organisation som har tagit fram en innovation med potential för livsmedelsbranschen där man använder ny teknik.

I hård konkurrens med övriga finalister röstade svenska folket och Änglamarksjuryn fram Ignitia till vinnare av Coops Änglamarkspris 2017.

Ignitia gör hyperlokala och träffsäkra väderprognoser för småskaliga bönder i Västafrika. Prognoserna skickas ut i lättlästa sms som hjälper bönderna att planera sin skörd mer träffsäkert och hållbart. De kan till exempel minska sitt användande av bekämpningsmedel och använda de begränsade vattenresuserna endast när det behövs tack vare de precisa prognoserna. Tjänsten har växt till 200 000 bönder på bara 400 dagar, och böndernas skörd har växt med i genomsnitt 47 procent med hjälp av Ignitias prognoser.

- Vi är väldigt glada för att få Änglamarkspriset och bli uppmärksammade på hemmaplan i Sverige. Många av de produkter som Änglamark producerar kommer från bönder som Ignitias tjänst finns till för. Jordbrukare efterfrågar teknologi för att hantera det allt mer varierande klimatet för att ta smarta beslut, säger Liisa Smits, VD.

– Ignitia kan göra verklig skillnad. Med sina väderprognoser kan Ignitia förändra förutsättningar för bönder att odla hållbart för sig och sina familjer. Det vill vi uppmuntra, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury.

Årets finalister:

Grönska

Lokalt odlade grönsaker och örter som odlas med ett innovativt odlingssystem och som gör att vi kan odla grödor inomhus i urban miljö och året runt. Läs mer:

Simris Alg

Ett pionjärföretag på Österlen som odlar alger. Läs mer:

Ignitia

Hyperlokala väderprognoser som levereras till småskaliga bönder i tropiska klimat via sms baserade på GPS-positionering. Läs mer:

Tebrito

Utvecklar proteinpulver från mjölmask. Läs mer:

Impact Vision

Vill skapa ett mer transparent och säkert globalt livsmedelssystem med hjälp av hyperspektralteknik. Läs mer: