Tech

Nu slipper vi slakta kossor och döda små kycklingar

by Peter Ingman - 24/08/2017 - 14:41

5 spännande företag som försöker ersätta köttet på våra tallrikar

Memphis Meat har redan kommit långt i att forska fram kött som kommer från djurens stamceller. De kallar det “Clean Meat”. Bill Gates, som sedan tidigare är väldigt aktiv inom Foodtech, har hoppat på tåget och Svenska Zennströms Atomico är en av deras nya delägare när de nu lyckas fylla på kassan med 160 miljoner kr.

“We’re going to bring meat to the plate in a more sustainable, affordable, and delicious way,” said Memphis Meats CEO and cofounder Uma Valeti. 

 

 

Flera andra spännande företag, som Hampton Creek, försöker nu komma först till denna miljardmarknad, men helt säkert finns det plats för väldigt många aktörer framöver.  Här har du några spännande att hålla ögonen på. En del satsar på att få fram ett alternativ till kött genom att använda växtbaserade proteiner och andra försöker odla köttceller (tissue) i labmiljö:

  1. Impossible Foods (plant based)
  2. Hampton Creek Food - Eat Just (grown-in-lab)
  3. Beyond Meat (plant based)
  4. Super Meat (grown-in-lab)
  5. Mosa Meat (grown-in-lab)

 

AgFunder rapporterar om hur kraftfull trenden är just nu inom VC världen att investera stora pengar i alternativa sätt att få fram proteinrika livsmedel, och som oftast siktar på att attackera köttindustrin.

As this recent activity suggests, the alternative protein sector is growing and Beyond Meat is flanked by a series of other companies looking to replace everyday animal-based proteins. They include cultured animal product developer Modern Meadow, eggless mayonnaise manufacturer Hampton Creek Foods, animal-free milk producer Muufri, and Clara Foods, another egg alternatives company. Some of these companies have attracted the same investors such as Horizon Ventures and Khosla Ventures, which are both invested in Impossible Foods and Hampton Creek, and Bill Gates, who is invested in Beyond Meat and Impossible Foods.